قهوه ای خاص به سبک قهوه عربی
نگاهی به قهوه عربی
یکی دیگر از قهوه های سنگین و خاص، قهوه عربی (Arabic Coffee) است. این قهوه بومی کشور های حاشیه خلیج فارس و همچنین شهر های جنوبی ایران مانند اهواز، بوشهر و آبادان است. همانطور که از اسم قهوه عربی مشخص است این نوع قهوه برای اولین بار در عربستان یافت شد. به طوریکه هم اکنون در عربستان مزارع کشت قهوه وجود دارد.
قبایل عرب نشین تا سالها پس از کشف این نوع روش خاص دم کردن قهوه، آن را به صورت سری نگه داری
می کردند. این قهوه به خاطر فرآیند خاص خود بسیار سنگین است که در زمان های گذشته اعراب را در شرایط سخت و طاقت فرسای صحرایی یاری می کرد. این قهوه به خاطر داشتن تاریخچه، اصالت و جایگاه اجتماعی بالا در سازمان میراث فرهنگی یونسکو ثبت گردیده است.
قهوه عربی از نوعی پودر خاص دم نمی شود. بلکه فقط روش دم کردن متفاوت و جالبی دارد که موجب خاص شدن این روش شده است. معمولا پودر قابل استفاده برای دم کردن قهوه ترک همان پودر مناسب برای دم کردن قهوه ترک است. پودری نرم و ریز، مانند پودر کاکائو فقط کمی درشت تر از آن.
چه چیز دیگری از قهوه عربی می دانید؟
از قهوه عربی برای مراسم های خاص و مهم و همچنین مراسم های عمومی مانند عروسی استفاده می شود.
برخلاف قهوه ترک که با شیر نیز می شود آن را دم کرد، در دم کردن قهوه عربی نمی شود از شیر استفاده کرد چون طعم خاص و منحصر به فرد قهوه عربی را از آن می گیرد.
گاهی برای طعم دادن به قهوه عربی از ادویه ها استفاده می شود. ادویه های مانند زنجبیل، میخک، زعفران و … . این قهوه بدون شکر سرو می شود و به آن هرگز شکر اضافه نباید کرد. به طور معمول در کنار قهوه عربی خوراکی هایی مانند خرما، انجیر و یا شیرینی های مختلف سرو می شود.
وسیله دم کردن قهوه؛ دله
برای دم کردن قهوه عربی از وسیله ای به نام « دله » استفاده می شود. این وسیله همانند جذوه ( قهوه جوش مسی) که برای دم کردن قهوه ترک استفاده می شود، از جنس مس است و گرما را به طور یکنواخت انتقال می دهد. در روش سنتی که قدمت چن صد ساله دارد دله را بر روی زغال یا آتش قرار می دهند. اگر می خواهید قهوه عربی سنتی تجربه کنید دله را روی آتش یا زغال قرار دهید. در صورت عدم دسترسی به دله می توان از جذوه نیز استفاده کرد اما به قول گفتنی:« قهوه عربی با دله یه چیز دیگست!!!»
آداب و رسوم قهوه عربی
قهوه عربی آداب و رسوم خاص و جالبی دارد که موجب اصالت و قدمت آن می شود. معموا ترین آن همانطور که گفته شد استفاده از اتش یا زغال برای دم کردن قهوه است. اما نکات دیگری نیز وجود دارد که باید به آن ها توجه کرد. فردی که قهوه عربی را برای دیگران سرو می کند باید دله را در دست چپ خود نگه دارد و فنجان را در دست راست خود. همچنین فردی که می خواهد قهوه میل کند هم باید با دست راست فنجان را بردارد. قهوه باید در فنجان های گرد و کوچک بدون دسته سرو شود و فقط تا نصف ان باید قهوه باشد.
در مجالس و نشست و برخاست ها معمولا 1 الی 3 فنجان قهوه میل می شود. که اگر فرد پس نوشیدن قهوه فنجان را در راست خود نگه دارد و ان را به سمت راست کمی بچرخاند نشان دهنده این است که فنجان آن فرد خالی شده است و میزبان باید از آن پذیرایی کند. نکات جالب دیگری که وجود دارد این است که برای پذیرایی از خانوم ها معمولا به نشانه احترام اول پای چپ را کمی خم می کنند و بعد قهوه را سرو می کنند.
به ما در تلگرام و اینستاگرام سر بزنید. ممنون از حمایت شما!!!